Copéma
Program för bättre vinstchanser
 
     Copéma har sedan 70-talet utvecklat metoder för bättre vinstchanser på tips och trav. Både tips och trav är skicklighetsspel, men med enkupongsystem och äldre nyckelsystem kan man som spelare inte ta vara på all sin skicklighet. Det finns inga fantastiska system som alltid ger vinst för en liten insats. Istället kan man ta vara på sin egen skicklighet bättre, öka viunstchansen utan att öka insatsen.

Exempel från stryktipset
I en match tror man mest på hemmaseger men vill ändå helgardera matchen. Med 1X2 i ett enkupongsystem betalar man lika mycket för alla tre tipstecknen. De finns på var sin tredjedel av systemets rader. Om man tror mest på hemmaseger bör man naturligtvis lägga mesta krutet på ettan. Istället för 33-33-33 kanske man väljer fördelningen 50-30-20 på 1-X-2. Det viktiga är att man som tippare själv får välja som man vill.

Exempel från V75
Det kan vara frestande att gardera ett spikalternativ, men tyvärr ökar kostnaden till det dubbla med enkupongsystem. Även här ska man kunna välja insatsen som man vill på varje häst.

Den första Copéma-produkten kom 1978. Det var tipsmetoden Multima, en för den tiden ny metod att tippa reducerade system på stryktipset. Metoden är helt olik gamla tiders systemnycklar som har funnits sedan början av1930-talet.

Några år senare gjordes lottosystemet Lyckolotto. Lotto är inget skicklighetsspel men även där kan man öka vinstchansen. Om de spelade raderna är mycket olika varandra ökar chansen till att åtminstone någon rad ger vinst. Detta på bekostnad av chansen till flera vinster. Lyckolotto finns nu på sajten och där kan man göra ett lottosystem på 34 rader. Testa gärna.

När V65 växte sig stor blev det intressant med reducerade system även på travet. Det vanliga var då U-system, nyckelsystem med utgångsrad. Vi konstruerade systemnycklar där hästarna kunde sorteras i ABC-grupper, de första ABC-systemen. Dessa datoriserades sedan när persondatorerna kom. Innan Windows hade sett dagens ljus gjorde vi dataprogram för systemen och sålde några tipsdatorer till spelombud. Med datorernas hjälp kunde man lätt göra reducerade system för spel på trav, stryktips, måltips och lotto. Även utskriften på kuponger gjordes maskinellt. Till skrivarna gjorde vi speciella behållare där man lade i en bunt kuponger och skrivaren fyllde i dem.

Med Windows och färgskärmar till datorerna kom nya möjligheter att konstruera dataprogram för tips och trav. Därefter har utvecklingen gått fort. Datorerna har blivit snabbare, Internet är tillgängligt för nästan alla och filer med tusentals kuponger kan överföras snabbt och enkelt direkt till Svenska Spel, Unibet, ATG och förmodligen också andra spelbolag.

Idag är det inte ovanligt med andelsbolag. Därför är alla våra program anpassade för det. Den som står för tipset mailar då filen med systemet till deltagarna, som i sin tur kan rätta systemet med en demoversion av programmet, följa med och se hur resultaten växer fram allteftersom matcherna spelas eller hästarna travar.

Programmen kan också skriva ut papperskopior av systemen i klartext, vilket är lämpligt för spelombud som har andelsbolag för kunderna. Speciellt populärt hos många ombud är andelsspel på travet och Bomben.

Kurt Tina
Copéma